Vědci zjistili, že jedlá soda dokáže potlačovat zánětlivou imunitní reakci

Koncem dubna publikovala Americká asociace imunologů v časopise Journal of Immunology výsledky studie, kterou provedli vědci z americké Medical College of Georgia Univerzity v Augustě. Podle nich může popíjení roztoku obyčejné jedlé sody ovlivnit imunitní odpověď a potlačit zánětlivou reakci.

Cílem studie bylo zjistit, zda může mít roztok hydrogenuhličitanu sodného (NaHCO3) vliv na onemocnění ledvin. Pokud ledviny fungují nedostatečně, může být jedním z problémů zhoršení hospodaření s minerály, přičemž se zvýší kyselost krve.

Klinické studie ukázaly, že po podání levného antacida se nejen sníží kyselost, ale také se zpomalí průběh samotného onemocnění ledvin.

Po dvou týdnech podávání roztoku jedlé sody bylo zjištěno, že došlo ke změně poměru populace makrofágů ve prospěch protizánětlivých M2, oproti primárním makrofágům typu M1 (prozánětlivých).

Ke stejné reakci docházelo u zdravých i nemocných laboratorních krys. Výsledek byl dále potvrzen podáváním roztoku studentům medicíny. Ke změně poměru jednotlivých bílých krvinek docházelo bez výjimky.

Podobné protizánětlivé změny v polarizaci makrofágů byly zaznamenány v ledvinách, v krvi a ve slezině testovaných osob. Ke změně prostředí dochází jak přeměnou, tak vyšší produkcí makrofágů typu M2.

Změny byly zaznamenány také v poměru dalších imunitních buněk, a to konkrétně ve větším poměru regulačních T-lymfocytů, které tlumí imunitní odpověď a zabraňují napadání vlastních tkání.

Vědci se dále soustředili na slezinu. Ta je součástí imunitního systému a funguje jako krevní filtr. Hraje důležitou roli při vzniku imunitní odpovědi na antigeny v krvi.

Výzkum ukázal, že vypitý roztok hydrogenuhličitanu sodného nejen, že spustí vyšší produkci žaludečních šťáv, ale také dá signál slezině, že není potřeba spouštět obrannou reakci. „Hlásí, že se jedná o hamburger, nikoliv o bakteriální infekci,“ říká s nadsázkou autor studie Dr. Paul O’Connor.

Stěžejním zjištěním bylo, že tento signál je podle vědců zprostředkován mezoteliálními buňkami, které se nachází na povrchu orgánu, a které díky svým mikrovilám dokáží rozpoznat potenciálního „vetřelce“ a nutnost spustit imunitní reakci. Dále bylo odhaleno, že „komunikace“ se slezinou probíhá na bázi acetylcholinu, což znamená, že se chovají podobně jako neurony.

Zásadní je, že tento druh léčby v samotném těle nic „nevypíná“, což bývá často základní princip fungování běžných medikamentů. V případě roztoku sody bicarbony dochází pouze k „přeskupení“ a za pomoci protizánětlivých stimulů k „odklonu“ od škodlivého zánětu.

Dr. O’Connor doufá, že stejných výsledků bude dosaženo i při léčbě autoimunitních onemocnění. Potenciálně se jedná o naprosto bezpečný způsob léčby zánětů.

Zdroje:

http://www.jimmunol.org/content/early/2018/04/14/jimmunol.1701605

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180425093745.htm

POZNÁMKA: Přestože z článku vyplývá, že podávání roztoku jedlé sody je naprosto bezpečné, jedlá soda mění PH, proto je třeba dodržovat určitá pravidla.

  • Nepodávejte roztok dětem!
  • Pokud užíváte léky, poraďte se nejdříve s lékařem o vhodnosti užívání jedlé sody, případně o vhodném časovém rozestupu při braní medikamentů!
  • Nepijte roztok na plný žaludek! Jedlá soda neutralizuje kyseliny a vy je potřebujete ke strávení potravy. Užívejte proto mezi jídly.

PŘÍPRAVA: 1/2 čajové lžičky na 2dl vody, nechte dobře rozpustit. Roztok do sebe neházejte „na ex“, spíše popíjejte. Pijte 2x-3x denně.

Komentáře