Jak na histaminovou intoleranci u dětí?

Jak si s HIT poradit v praxi? Něco teorie jsme tu již měli a dnes se podíváme na základní kameny a praktické rady. Alfou-omegou je samozřejmě strava, ale poukážeme si zde také na další faktory, které hrají klíčovou roli. A nejen u dětí.

Níže se dozvíte: Jakou roli sehrává alergie, jakým potravinám se vyhnout, proč je důležitá čerstvost, rychlost a čistota, role zánětu, nevhodné léky, jak sledovat reakce a jak nakládat s antihistaminiky, něco o vlivu stresu a pozitivní mysli.

Uvedené informace jsou čerpány z více jak 30 zdrojů, z toho 20 jsem jich použila. Jedná se téměř výhradně o fakta podložená vědeckými studiemi a věrohodnými zahraničními zdroji aplikovaná skrze vlastní, tvrdě odžitou zkušenost.

Ani to však nezaručí, že se vaše osobní zkušenost nebude lišit. Teorie je totiž věc jedna, praxe druhá. Přestože začátky mohou být opravdu těžké, úsilí investované do správného stravování dětí se vám mnohokrát vrátí.

Sama jsem se s žádnými bio eko sklony nenarodila. Ještě jako bezdětná jsem neměla problém posnídat balík sušenek a „číze od mekáče“. Vyznavače alternativního způsobu stravy jsem považovala za nudné, protože se dle mého názoru brali příliš vážně.

Ani ve snu by mě nenapadlo, jak se můj pohled na jídlo otočí naruby. Jenže člověk míní, život mění. A pokud jde o zdraví dětí, nikdo nebude přeci dobrovolně skákat do hnoje.

Moc dobře znám to počáteční zoufalství násobené tím, že tady nejde o vás, ale o vaše dítě. Stavy protestů, kdy vyžadujete a upínáte se k všemožným testům a očekáváte zázrak, který vše vyřeší – zn. hned! Momenty, kdy se chcete na všechny tabulky vykašlat, vrazit dítěti do ruky párek v rohlíku a mít od jídla na chvíli pokoj.

Ale všechno zlé bohatě vyváží pocit k nezaplacení – když začnete vidět výsledky a dětské slzičky vystřídá veselý řehot.

Než se do toho pustíme, zdůrazním tři velmi důležité věci, na které nikdy nezapomínejte:

Mateřský instinkt, zdravý rozum a zlatá střední cesta

  • Vy jste matka, vy znáte své dítě nejlépe a spolehlivě poznáte, když mu něco nedělá dobře.
  • Zdravým rozumem dokážete vyhodnotit, po čem je mu špatně a nebudete mu to tedy dávat, i když se bude kdokoliv ohánět čímkoliv, (ať už negativními testy nebo frázemi typu „tohle za nás nebylo“).
  • Vyzbrojena instinktem a zdravým rozumem se pak můžete s veškerou sebedůvěrou vydat na cestu, která nepovede k extrémům, ať už ve formě lhostejnosti, (kdy necháte dítě ládovat se nevhodnými potravinami), nebo úzkostnosti, (kdy ho necháte hladovět ze strachu, že mu dáte sníst něco špatného).

Dále si zdůrazníme dvě důležitá, avšak velice často ignorovaná fakta: KONKRÉTNÍ DIETNÍ MODEL JEDNOHO ČLOVĚKA NELZE APLIKOVAT NA DRUHÉHO, A TO VE VĚTŠINĚ PŘÍPADŮ. Zde platí víc, než kde jinde, že bez práce nejsou koláče. Bylo prokázáno, že i příbuzní lidé se stejnou diagnózou, většinou reagují na stejné potraviny rozdílně.

UNIVERZÁLNĚ „NEŠKODNÉ“ POTRAVINY SNAD NEEXISTUJÍ. I dobré věci mohou páchat neplechu, ocitnou-li se na špatném místě.

Pokud je poškozena střevní bariéra, mohou se z potravy dostávat do organismu složky, které tam nemají co dělat. Imunitní systém pak logicky zahájí protiútok a bude mu úplně jedno, že to, co jste pozřeli, je obecně nazýváno superpotravinou.

Důvod vysoké individuálnosti v toleranci potravin tkví v první řadě v původci histaminové intolerance (jinými slovy od toho, kde je zrovna u vás zakopaný pes) a odvíjí se od aktuálního zdravotního stavu.

Toto je velice důležité! Reakce při histaminové intoleranci vzniká v důsledku překročení kritické hranice hladiny histaminu v organismu. S vlastním histaminovým kyblíkem se proto musí každý naučit zacházet sám.

Trávicí systém je velmi složitý mechanismus, nečekejte proto, že vám návod spadne do klína. Na začátku můžete mít pocit, že se v tom histaminovém kýbli utopíte, ale není to tak hrozné. Lví kus práce je na vás, ale pár základních pravidel přeci jen existuje 😉

1. Vyřaďte ze stravy dítěte potraviny, na které je alergické

U malých dětí bývá nejčastější příčinou HIT potravinová alergie (PA) – od toho je třeba se odrazit. Jak už zde bylo mnohokrát zmíněno – nejčastějším spouštěčem PA raného dětského věku je bílkovina kravského mléka (BKM), dále pak vejce, sója, pšenice.

Alergie je jednou z nejčastějších příčin vysoké hladiny histaminu v těle. Pošlete-li do těla alergen, dojde k uvolnění histaminu ze žírných buněk a bazofilů. Spustí se tak obranná (v tomto případě alergická) reakce. V první řadě je proto třeba tento pochod zastavit.

POZOR: negativní testy na specifické protilátky (sIgE) ještě neznamenají, že dítěti daná potravina nevadí. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že pro mnoho lékařů jsou tyto testy stále dogmatem a důvodem tvrdit, že dítě alergii nemá. To však bohužel vůbec nemusí být pravda. Alergie může být zprostředkována i dalšími typy imunopatologických reakcí (označovaných jako non-IgE).

U pylových alergiků pak může být reakce na potravinu způsobena kříženou alergií s pylem. Tělo reagující primárně na alergen ve formě rostlinného pylu zareaguje na alergen v potravině kvůli podobnosti alergenní bílkoviny. Typickým příkladem je reakce na jablka v případě alergie na břízu. Většina těchto reakcí se projevuje lokálním podrážděním při konzumaci – orálně alergickým syndromem. (Pylové inhalační alergie se rozvíjí později, u miminek se zpravidla nevyskytují.)

2. Vyřaďte nekompatibilní potraviny

Abyste si ověřili, že se skutečně jedná o reakci na histamin, je třeba vyřadit všechny níže uvedené potraviny. Efekt může nastoupit rychle.

Syn trpěl na kruté koliky, které po nasazení diety do dvou dnů zcela zmizely, u dalších méně dramatických projevů už to byl běh na delší trať. Nicméně maximálně do měsíce byste měli vidět rozdíl. Po takové době lze očekávat celkové snížení hladiny histaminu v organismu.

Mezi nekompatibilní potraviny patří ty, které histamin přímo obsahují (H) ve významnějším množství, a dále potraviny, které mají liberační účinky (L), tzn. že obsahují látky, které způsobí uvolnění histaminu z buněk přímo v organismu, (aniž by se jednalo o alergii). Mezi problematické patří často také potraviny, které obsahují biogenní aminy obecně (A), nejen histamin, a látky ovlivňující tvorbu DAO ve střevě.

Na internetu lze dohledat velké množství seznamů, ve kterých jsou někdy i významné rozdíly – zejména mezi liberátory. Liberační potenciál vůči histaminu mají různé látky a ne o všech se to pravděpodobně zatím ví. Navíc je zřejmé, že ne všechny tyto látky jsou problematické pro všechny osoby. Patří sem zejména siřičitany, lektiny, benzoáty, barviva, konzervanty.

Takže opět a pořád dokola 🙂 snášenlivost musíte sami vyzkoušet. Vždy však testujte jen jednu novou potravinu!

Speciální kapitolou je pak kojení. POZOR: histamin přechází do mateřského mléka!

Níže uvádím vlastní seznam, který jsem vytvořila na základě jiných seznamů a dalších informací. Zpočátku se nemusíte písmenky v závorce příliš zabývat, jakmile však dojde ke stabilizaci a vy začnete zkoušet individuální toleranci, budou vám k užitku, protože pomohou vypátrat souvislosti a umožní kombinovat. (Pokud zjistíte, že např. benzoáty vám nedělají problém, budete moci pravděpodobně zařadit i ostatní potraviny, které je obsahují.)

ZELENINA
lilek
(H), špenát (H), rajčata (H, L), avokádo (H, L)

OVOCE
jahody (A, L), citrusy (L), kiwi (A, L), ananas (L), papája (L), přezrálé banány (A – serotonin)
bobuloviny (L – benzoáty) – brusinky, maliny, atd.

FERMENTOVANÉ POTRAVINY (H) – kvašení alkoholové, octové, mléčné.
Patří sem např. kysané zelí, nakládaná zelenina, zrající sýry a kysané mléčné výrobky (kefíry, jogurty, acidofilní mléka), ocet, sójové pokrmy, kombucha, …

STAŘENÁ, VYZRÁLÁ a SUŠENÁ MASA (H)

ZPRACOVANÉ MASNÉ VÝROBKY (H, L)
kupované mleté maso, uzeniny (šunky, salámy, klobásy…)

MĚKKÝŠI, KORÝŠI, RYBY (H)
Vysoká rychlost tvorby histaminu, ryby musí být co nejdříve po ulovení zbaveny vnitřností a zmrazeny, nejrizikovější druhy: tuňák, makrela, sardinky, ančovičky, sleď (herynek), marlín, zlak (mahi-mahi, koryféna, doráda), kranas (amberjack), lufara (bluefish).
Mořské plody se nekuchají (k přeměně histidinu na histamin tak dochází, dokud nejsou uvařeny).

LUŠTĚNINY, SEMENA, OŘECHY, ARAŠÍDY, SÓJA (L)
lektiny – lze eliminovat namáčením a následným odstraněním vody.
Problematická je zejména jejich dlouhá trvanlivost => doba skladování.

SKOŘICE, TYMIÁN, HŘEBÍČEK, ANÝZ (L)
benzoáty

VAJEČNÝ BÍLEK, PRAŽENÉ KAKAO (L)

SUŠENÉ OVOCE (L)
siřičitany (sulfáty)

ČAJ ČERNÝ, ZELENÝ, MATÉ
fermentace, inhibitory DAO enzymu

KONZERVANTY A BARVIVA (L)
zejména: azo barviva (E102 tartrazin, E110, E122, E 123 amaranth, E124, E129, E151 brilantní čerň…), konzervanty – benzoáty (E211, E212, E213, E214, …), sorbáty (E202, E203, …), siřičitany (E221, E222, E223, E224, E226, …)
Vyřaďte veškeré průmyslově zpracované potraviny, konzervy a zavařeniny, sladkosti, čokolády, sirupy, pečivo, omáčky, dresinky, marinády, energetické nápoje, limonády, …

ALKOHOL (H, L)

3. Čerstvost

Zvykněte si připravovat jídlo čerstvé. Potraviny v krabicích, sklenicích a igelitech nejsou pro nás!

Mnohokrát se ke mě dostala informace, že díky přísné kontrole surovin a výrobních postupů dáváte dítěti v koupené skleničce to nejlepší možné. Pravidla výroby jsou jedna věc, ale alergikovi, a už vůbec ne histaminikovi, trvanlivý pokrm určitě nedávejte! Minimálně ne na začátku. Syn začal tolerovat 100% jablečné a hruškové pyré bez dalších přidaných látek teprve po roce přísné diety.

Stejný názor mám na kaše a křupky. Sice je snazší otevřít pixlu, ale připravit malému dítěti kaši z rozvařené rýže či jahel není žádná věda. Důležité totiž není jen použít původní neupravenou surovinu, ale také snížit poměr látek, které mohou působit dráždivě (u jahel např. oxaláty, u rýže arsen) tak, že je přes noc namočíte.

Maso kupujte z ověřeného zdroje – je důležité, aby se jednalo o maso čerstvě zabité. Neznamená to, že musíte s příruční lednicí vyrazit na jatka. Jen si zjistěte u řezníka, kdy zavážejí zboží. Je také běžné, že některé druhy masa se po porážce (než jdou na pult) nechávají „dozrát“, čímž je dosahováno některých žádoucích vlastností, na to pozor.

4. Čistota a rychlost

Už jsme si zde vysvětlili, že některé potraviny histamin přímo obsahují, jiné dokáží uvolnit histamin z vlastních zásob organismu. Pak je zde další aspekt, a to bakteriální produkce.

Některé bakterie umí histamin „vyrábět“, (pokud jim poskytnete materiál) – a to je důvod, proč hotové jídlo nemáte uchovávat a proč je třeba snížit bakteriální kontaminaci už při přípravě na minimum. Platí to zejména pro maso a rychle se kazící potraviny bohaté na bílkoviny.

Nejvhodnější teplota pro tvorbu histaminu je mezi 30 a 37°C. Některé bakterie však zvládají pracovat bez problému v 15°C a výjimečně i při pouhých 7°C, (poskytneme-li jim čas).

Musíte-li uvařené jídlo někam transportovat, zchlaďte ho, uložte do čisté nádoby a pak ohřejte. Jednorázové ohřátí pokrmu (pokud byl v chladu a čistotě) je lepší, než jeho uchovávání v teple termoobalů (týká se opět rychle se kazících potravin).

Přípustné je mražení (nízké teploty množení bakterií a jejich činnost omezují), ale i to musíte vyzkoušet. Já mám vypozorováno, že zamrazím-li čerstvé maso, mohu ho v mrazáku uchovat bez problému 7 dní.

Mrazit je třeba na porce a ve tvaru, který umožní co nejrychlejší rozmrazení. (Rozmrazovat celou kýtu za pokojové teploty trvá věčnost a bakterie u toho mají pré). Takže rozmrazujte buď rychle ponořením do horké vody či v mikrovlnce, nebo pomalu, ale za nízkých teplot, tzn. v lednici do 4°C (teplotu si však ověřte, v praxi bývá v chladničce tepleji).

Nejvhodnější způsob zpracování je vaření ve vodě, (do které se histamin uvolní), nejhorší smažení. Odůvodnění těchto vědeckých závěrů vychází z předpokladu, že změna v naměřené koncentraci byla způsobena změnou objemu upravované potraviny – vařená se nasákne vodou, zatímco smažená a grilovaná se zmenší. Takže osmahnete-li čerstvé maso na kvalitním oleji, nic hrozného se nestane.

U maličkých dětí můžete tedy ideálně začít čerstvým libovým vařeným masem a slabými vývary. Zde však pozor! Vařte krátce a pouze z masa (žádné kůže, kosti, chrupavky). Pokud bude vše v pořádku, můžete dobu varu prodloužit a postupně zkusit přidat i jiné části.

Je však třeba používat suroviny čerstvé a z ověřeného zdroje. Jak už bylo zmíněno, histamin se při vaření díky rozpadu struktur uvolňuje do vody, tudíž nebude-li maso zcela čerstvé, stejně ho spořádáte ve vývaru.

Není vůbec vzácností, že vývar může dělat velkou neplechu. Důvodem nemusí být jen histamin.

Dr. Janice Joneja, imunoložka a přední specialistka na HIT, k tomu uvádí:
„Proces dlouhého a pomalého vaření vede k rozpadu kostí, dřeně a uvolnění mnoha rozmanitých složek, které mají potenciál chovat se jako alergeny či mohou u citlivých jedinců vyvolat degranulaci mastocytů. Rozmanité proteiny, tuky, želatina z chrupavek a mnoho dalších složek tak může vést k uvolnění mediátorů vč. histaminu a spustit tak reakci.“

5. Eliminujte zánět

V předchozím článku popisuji fungování histaminového kyblíku. Toto je jeden ze zásadních klíčů úspěšné diety a připomeňte si ho pokaždé, když budete mít chuť hodit flintu do žita.

Určitě zažijete situaci, kdy vám dítě bude z ničeho nic reagovat na potraviny, které již bez problému zvládalo. Může to být klidně nadcházející nachlazení nebo růst zubů. Obyčejná dětská nemoc vás může vrátit i o několik měsíců nazpět.

Histamin je jeden z vícero mediátorů, které se uvolňují při vstupu patogenu do organismu. Je tedy třeba počítat s tím, že i při drobném infektu se celková kapacita histaminového kyblíku sníží.

Je-li vaše dítě nemocné, je naprosto běžné, že se projevy HIT zhorší. Důvodem je zatížení imunitního systému. Nepanikařte. Je to přechodné.
Pokud je třeba nasadit léky, upozorněte lékaře na HIT a preferujte takové, které neovlivňují tvorbu DAO enzymu. Léky ve formě čípků či tablet jsou tolerovány mnohem lépe než sirupy.

Proti bolesti a teplotě upřednostněte paracetamol (Panadol, Paralen). Jednorázově (!) lze na sražení problematické vysoké horečky použít i Prednison.

Mezi nevhodná léčiva patří ibuprofen (Nurofen), aspirin a obecně všechna NSAID (nesteroidní protizánětlivá léčiva), dále pak ambroxol (Mucosolvan, Ambrobene) a acetylcystein (ACC). Z antibiotik pozor na cefalosporiny, neomycin, chlortetracyklin, kyselinu klavulanovou, z anestetik na prilocain.

Samozřejmě víme, že je vhodné vyhýbat se jakékoliv chemii, avšak užití léků může při nemoci situaci také ulehčit. Trocha chemie může v jistých případech napáchat mnohem méně škody než rozvinutý zánět.

6. Reakce a antihistaminika

Je třeba si vést potravinový deník. Možná máte pocit, že si vše pamatujete, ale abyste dokázali zpětně vystopovat, na co vám dítě reagovalo, musíte se podívat na věc zeširoka.

Málokdy se stane, že z reakce můžete s jistotou „obvinit“ jednu potravinu nebo pokrm. Vetšinou ji způsobí „souběh“ několika potravin v krátkém časovém horizontu – tudíž dojde k překročení již zmiňované kritické hranice hladiny histaminu (která je u každého individuální). Podáte-li podezřelé potraviny s větším rozestupem, pravděpodobně bude vše v pořádku.

Jen pro pořádek – těmi podezřelými potravinami nemám na mysli ty vysokohistaminové uvedené v tabulce, těm byste se měli vyhýbat vždy (i když se může stát, že časem vyhodnotíte některé jako bezpečné). Spíše se zde jedná o potraviny, které sice na vysokohistaminových seznamech primárně nefigurují, ale v akutních stavech je doporučeno se jim vyhnout, protože podporují vznik zánětu v těle (např. mléčné produkty a lepkové obiloviny).

Do deníku zaznamenávejte vše v kontextu – tzn. včetně denní aktivity (pobyt venku, v kolektivu, události), chování dítěte, jeho nálady, kvalitu spánku a samozřejmě – konzistenci stolice. Té říkám privátní kámen mudrců. Průjem, zácpa, nestrávené zbytky jídla, hlen, krev, nezvyklá barva – to vše jsou stěžejní informace.

Důležité je také instruovat osoby, které na vaše dítě dohlíží. Pokud někdo podstrkuje dítěti věci, které by nemělo, můžete pak deníkem listovat dokola a marně.

Testování snášenlivosti nových potravin provádějte pouze ve stabilizovaném stavu (zlepšení příznaků, dítě je v pohodě a není nastydlé), kdy navíc reakce organismu není nijak ovlivňována či tlumena medikamenty.

Pozor na antihistaminika. Při souběžném užívání antihistaminik nemá smysl zkoušet zařazovat nové potraviny a vyhodnocovat jejich toleranci. Nulová reakce může být falešná.

Antihistaminika mají při zvládání alergie své nezastupitelné místo. Dokáží potlačit bouřlivé projevy anafylaxí nebo např. svědivé a bolestivé projevy ekzémů. Schválně se zde však vyhýbám slovu léčba. Dlouhodobé užívání antihistaminik žádnou léčbou není. Z podstaty své funkce jsou to jen „vypínače“ a tak by s nimi mělo být i nakládáno.

Antihistaminika uvolňování histaminu do organismu nijak nebrání, ani hladinu histaminu nesnižují. Pouze potlačují nežádoucí projevy tím, že zablokují receptory, na které se histamin váže. Vzniká tak falešný dojem, že se nic neděje. 

Reakce organismu má však za úkol upozornit, že něco není v pořádku. Pokud neřešíte příčinu, ale jen vypnete alarm, je to stejné, jako byste pluli lodí a vypnuli výstražná světla, která mají za úkol nahlásit díru v trupu. Světla vás sice v plavbě obtěžovat nebudou, ale voda dovnitř poteče dál. Myslíte si, že se taková loď nepotopí?

Tím, že nedáte tělu šanci ukázat vám, co mu dělá špatně, se neléčíte, ale pouze zavíráte oči a zaděláváte na problém, který si dříve či později stejně najde cestu ven.

U některých nejnovějších typů antihistaminik je uváděn i protizánětlivý účinek, což mě zprvu nadchlo, ale po dalším pátrání jsem zjistila, že tento účinek (přestože je hojně uváděn), byl prokázán pouze v umělých podmínkách a v praxi je stále předmětem diskusí, (zejména kvůli koncentraci účinné látky, která by musela doporučenou denní dávku patrně dost převyšovat).

Mnohem horší je však fakt, že v ČR jsou hojně předepisována dětem antihistaminika z preventivních důvodů (jedná se např. o Zyrtec, Alerid, Zodac, Xyzal, Cezera, Volnostin, Zenaro), přestože jejich účinek na atopický ekzém a pozdější rozvoj astmatu nebyl prokázán. Mylně je také interpretován jejich údajný nulový vliv na centrální nervový systém.

Účinnost prevence astmatu ani oddálení jeho rozvoje cetirizinem nebo levocetirizinem u dětí se zvýšeným rizikem nebyly klíčovými studiemi ETAC a EPAAC prokázány. V ČR však přesto došlo k rozšíření opačných závěrů, které měly nezměrně větší publicitu než nezveřejňované, ale skutečné a správně zhodnocené výsledky studií.

Tyto deformace se dostaly do povědomí lékařů-specialistů i praktiků a jsou přenášeny na pacienty. Ve studii ETAC nebyl ani prokázán vliv cetirizinu na tíži atopického ekzému… Přesto však zdeformovaný výklad … ovlivnil a dosud silně ovlivňuje preskripci našich alergologů a pediatrů.

… (levo)cetirizin, často a jednoznačně navozující spavost a únavu, bývá předepisován … také dlouhodobě malým dětem v klíčovém období vývoje psychomotorických funkcí. Přestože existují podstatně šetrnější antihistaminika.

Histamin má své významné fyziologické úlohy v zánětové reakci a existují i úvahy o nežádoucím zásahu do souhry imunitních funkcí, obzvláště u dětí v situaci, kde není z důvodu nemoci nutné jeho vazbu na H1 receptory vytěsňovat.

Nesprávné výklady studií ETAC a EPAAC doslova nahnaly značné počty zcela lehkých nebo asymptomatických alergiků a ekzematiků k pravidelné a zbytečné konzumaci antihistaminik. Lze snadno odhadnout, že každoročně jsou našimi dětmi zcela neindikovaně spotřebovány milióny dávek Zyrtecu, Xyzalu nebo jejich generik s potenciálně skrytými nežádoucí účinky.

Souhlasný aplaus s „preventivními účinky“ v době prosazování cetirizinu na trh, vzniklý nesprávným zhodnocením studie ETAC a horování některých lékařů pro prevenci … nebyly u nás nikdy uvedeny na pravou míru. Skutečné výsledky zůstávají lékařské i laické veřejnosti zastřeny.

viz celý text MUDr. Jiřího Nováka
Alergologie a imunologie při Ústřední vojenské nemocnici, Praha

Je to jen v hlavě?

Na tomto populárním rčení je hodně pravdy – nicméně je dobré mít v té hlavě kromě pozitivního myšlení i kus zdravého rozumu 🙂

„Je to jen v hlavě“ nefunguje tak, že si vsugerujete, jak je vaše dítě zdravé, a dáte mu tuňáka v rajčatové omáčce, nebo jinou histaminovou bombu. Stejně tak vám nebude fungovat, pokud si při přechodu na dietu zachováte stejný vzorec myšlení a vaření a pouze vyměníte nebo vypustíte problematické ingredience – moc si nepochutnáte.

Pozitivní myšlení je o přístupu, ne o balamucení mozku.

Tkví v tom, že nebudete sebe ani dítě považovat za chudáka a s respektem k diagnóze se rozhodnete postupovat ke stabilizaci stavu a zvýšení tolerance.

Pozitivní přístup je důležitý pro zachování pohody, jelikož stres je také velmi významným „uvolňovačem“ histaminu.

Podpora

Pokud se vydáte pro pomoc k nějakému výživovému poradci, VŽDY se nejprve ujistěte, že VÍ, co je histaminová intolerance a hlavně, že s ní má ZKUŠENOSTI. To, že se někdo před vaší návštěvou vzdělá na internetu, opravdu nestačí.

Histaminová intolerance dalece přesahuje pouhý problém se zažíváním, což mnozí nedohlíží. Náhlý vysoký přebytek histaminu dokáže imitovat anafylaxi a ohrozit člověka i na životě.

Než se rozhodnete zkusit nějakou terapeutickou dietu, která není nízkohistaminová, mělo by pro vás být podmínkou naučit se nejdříve pracovat s vlastním histaminovým rozpočtem.

Hlavním problémem je nadprodukce endogenního histaminu organismem a je třeba znát příčinu, abyste dokázali odhadnout, co si ještě můžete dovolit ve stravě.

Stojím si za tím, že přestože je u nejmenších dětí často velmi náročné sledovat reakce, tak nasazení diety je poměrně jednoduché, protože si ještě nestihly vypěstovat nevhodné návyky.

Uznávám, že je lákavé, nechat si poradit na Facebooku, ale berte to prosím pouze jako inspiraci!  Je téměř pravidlem, že na zmateného a zoufalého nováčka se vždy chytí někdo, kdo mu suverénním diktátem předestře, čím má dítě krmit, jaké léky si nechat předepsat a jako bonus přihodí stanovení „skutečné“ diagnózy, přestože vaše dítě nikdy neviděl.

Napoprvé jsem takový komentář také vděčně a pokorně zhltla, abych s odstupem času mohla dát ruku do ohně za to, že co je dobré pro jedno dítě, může jinému dokonce ublížit. Dnes mi stačí letmý pohled, abych viděla, že polovina toho, co jiný doporučuje, by mého potomka v případě konzumace spolehlivě vystřelila na Mars.

Zdroje:

https://www.histamine-sensitivity.com/histamine_joneja.html

The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 5, 1 May 2007 https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007

https://mthfrsupport.com.au/2016/09/dao-deficiency-and-histamine-the-unlikely-connection/

Fish and Fishery Products Hazards and Controls Guidance – Fourth Edition, U.S. Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, [vid. 15.2.2018]
https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/Seafood/ucm2018426.htm#Downloads

FDA’s Fish and Fishery Products Hazards and Controls Guidance, Chapter 7: Scombrotoxin (Histamine) Formation,
https://www.fda.gov/downloads/food/guidanceregulation/ucm252400.pdf

Derrick H. Yoshinaga, Hilmer A. Frank, Histamine-Producing Bacteria in Decomposing Skipjack Tuna, Department of Food Science and Human Nutrition, University of Hawaii at Manoa, Honolulu, Hawaii 96822, Received 14 December 1981/Accepted 21 April 1982, [vid. 15.2.2018]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC242030/pdf/aem00177-0201.pdf

Alison R. Behling, Steve L. Taylor, Bacterial Histamine Production as a Function of Temperature and Time of Incubation, July 1982, [vid. 15.2.2018] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1982.tb07675.x

https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/the-pre-travel-consultation/food-poisoning-from-marine-toxins

Effect of Different Cooking Methods on Histamine Levels in Selected Foods, Department of Dermatology, Hallym University Kangnam Sacred Heart Hospital, Hallym University College of Medicine, Seoul, Korea, Received 2016 Sep 9; Revised 2017 Feb 21; Accepted 2017 Mar 8, [vid. 15.2.2018]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705351/

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Azo_dyes

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek

https://www.histaminintoleranz.ch/downloads/SIGHI-Leaflet_HistamineEliminationDiet.pdf

http://www.greenmedinfo.com/blog/gaps-diet-histamine-intolerance

https://www.foodsmatter.com/allergy_intolerance/mastocytosis/articles/bone-broth-09-15.html

https://healinghistamine.com/

https://organicallergyrelief.com/histamine-intolerance-food-list/

https://www.mthfrsupport.com.au/dao-deficiency-and-histamine-the-unlikely-connection/

http://www.allergynutrition.com

SLÍVA J., VOTAVA M. Farmakologie. Praha: Triton, 2010. ISBN: 978-80-7387-424-7

FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-3757-0

http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Histaminov%C3%A1-intolerance1.pdf

http://www.astmalitomysl.cz/SUPLEMENTUM-2013.pdf

https://www.imd-berlin.de/fileadmin/user_upload/Diag_Info_Englisch/118_Differential_diagnostics_for_histamine_intolerance_HIT.pdf

Komentáře
  • POTRAVINOVÁ ALERGIE KOJENCŮ

    Jednou z příčin bolavého bříška může být alergie. Zjistěte, co je dobré vědět, už když si nesete dítě z porodnice.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nejste na to sami! Přidejte se k nám na FB :-)